Как с няколко хода Борисов погази конституцията чрез НС и президента в случая Марковска

На 31 октомври Народното събрание свърши безпрецедентна глупост – избра с най-много гласове съдия Венета Марковска, зам-председател на Върховния административен съд за член на Конституционния съд. Днес, в четвъртък, президентът Росен Плевнелиев й попречи да положи клетва в КС.

Венета Марковска е замесена в сложен властови алъш-вериш, парламентът постъпи безумно като я избра за член на КС. Това бе НЕДОПУСТИМО.

По-важното, обаче е какво направи Плевнелиев – той на практика СТОПИРА решение на парламента. В Конституцията на България ясно е казано какви актове на НС може да спира държавният глава – закони. Т.е. той не може да възпрепятства решения на своя глава, колкото и морални да му се струват.

Ами ако утре Плевнелиев принуден от ББ и Цв.Цв.си тръгне на клетвата на някой наистина морален съдия, избран честно, но имал неблагоразумието да критикува премиера и неговото вице. (Помните какво направиха тези хора със съдия Мирослава Тодорова)? Какво се случва това – конституционалистът отново няма да е избран.

След това държавният глава може да реши да се оскърби на изборния резултат. Ако ГЕРБ не спечели изборите и останат на второ място, да кажем, какъв е шансът Плевнелиев да се обиди и да не връчи мандата на най-голямата парламентарна група? Актът ще е същият – срещу конституцията, или по-точно въпреки нея….

Едно ПЪЛНО БЕЗУМИЕ, като избора на Венета Марковска бе замаскирано с друго ПЪЛНО БЕЗУМИЕ като оттеглянето на Плевнелиев от клетвата й.

А какво ще се случи сега – каква е тая прокурорска проверка, в която протича Марковска, която излиза две години по-късно? Крил ли е главният прокурор Борис Велчев сигнали срещу Марковска? Нали не си представяте, че той не е знаел? Петни ли той името на КС с покриването на далаверите на тази дама и по-достоен ли е от нея за влизане в КС с това, че я е покривал?!

Не на последно място – предвиденото в Закона за КС, че клетвата става в присъствието на президента, председателите на ВКС, ВАС и НС, е със символно значение. Това са знаци на държавността, устоите, демокрацията, ако щете.

Днес не е присъствал и председателят на ВКС. Излизането на Плевнелиев, което е спряло клетвата на Марковска, отсъствието на Лазар Груев трябваше да е пречка да положат клетва и останалите членове на КС. Но не е имало пречка, защото Конституцията не е предвидила някой да има вето при клетвата. Демек – никой не може да възпира клетвата, дори и с благороден мотив….

Сега да поговорим за мотива – дали е благороден. Не ви ли се струва странно, че Плевнелиев, който (нека не се лъжем, че се опитва да се еманципира от Борисов) след три призива на ББ Марковска да се оттегли, реши да я „оттегли“ с държавническа реч и напускане на залата?

Не ви ли се струва някак „нагласено“ това с прокурорската проверка, която изпълняващият функцията главен прокурор Бойко Найденов изпраща на президента, а не на ВСС?

Като помислите върху това не прозирате ли милиционерската и бабаитска ръка на премиера?

Нима не схващате, че Бойко Борисов отново надупи държавата, без никакво извинение  за думите ми? Само че този път ползва Плевнелиев за този недостоен акт.

Изводът е следният: веднъж по команда на премиера Народното събрание наруши конституцията, избирайки Венета Марковска за конституционен съдия, без тя да има необходимите морални качества, втори път, отново по команда на Бойко Борисов – президентът наруши конституцията като стопира акт на парламента, без да има право на това.

Колкото и отвратително да е едно решение на парламента, то в никакъв случай не става по-малко такова, ако държавният глава погази по сходен отвратителен начин върховенството на закона.

И така се стига до следната ситуацията – с няколко крачки разказахме играта и на морала (с избирането на Марковска) и на закона (с действията на Плевнелиев). И да – разказахме играта ние и само ние с изборът, който направихме – милиционери да управляват тази държава.

Ние ползвахме ГЕРБ за инструмент за тоталното ни отмъщение към държавата и държавността, от която сме отчаяни. Макар и по съвсем различни подбуди – само в собствен интерес, Бойко Борисов УПОТРЕБЯВА ДЪРЖАВАТА, като ползва за свои инструменти – Марковска, парламента и президента…

Advertisements

5 thoughts on “Как с няколко хода Борисов погази конституцията чрез НС и президента в случая Марковска

 1. Е добре де, президентът нямал право да си тръгва преди Марковска да се закълне. ОК! Какъв трябваше да е ходът на президента срещу безочливата г-жа Марковска? Разбира се, че президентът трябва да спазва правилата. Това гарантира стабилност на държават. По принцип правилата са за това. НО, всяко правило има и изключения, тогава разбира се, когато ситуациите са безпрецедентни. В случая мисля, че президентът съвсем отговорно престъпи правилата.

 2. Когато почти всички структури в държавата са зависими до голяма степен от корупционни практики се образува порочен кръг на принципа на скачените съдове. Как се излиза от такава ситуация каквато е реалността днес в България? Вероятно юристите ще трябва да се произнесат по казуса с президента, а ние просто трябва да изчакаме за да видим какво ще бъде решението на Темида. Мисля, че това е начина да се излезе от лепкавата кал на корупцията в България. Просто трябва да има реално (според принципите на правосъдието) функциониращ съд…. и будно общество да не забравяме 🙂

 3. Къде точно пише, че тръгвайки си от заседанието, Президентът нарушава конституцията/закона/процедурата?

  • ЗАКОН ЗА КОНСТИТУЦИОННЕ СЪД
   Чл. 6. (1) Съдиите от Конституционния съд встъпват в длъжност след полагане на следната клетва: „Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени с Конституцията и Закона за Конституционния съд. Заклех се.“
   (2) Съдията полага клетва в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

   Никъде не пише за ЗАДЪЛЖЕНИЕ на Президента да присъства. Задължението е към заклеващия се.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s