За фалшификацията и изплашения Бареков

buletinaКаквото и да се каже от този момент нататък, с каквото и решение да излезе съдът, изборите няма да бъдат приети за честни, а самият процес на вота ще бъде подценен. Дори да се докаже, че тези 350 000 бюлетини в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, са били наистина брак, както твърдят от фирмата (което силно ме съмнява) – изборите вече са нечестни.

Усещането за нечестни избори , освен от 350 000 готови за транспортиране бюлетини, идва и от прокуратурата. Да, да – правилно прочетохте.

Оказва се, според данни на юристи, че прокуратурата за първи път излиза с токова ясно и конкретно прессъобщение, като за обвинителен акт. След това, обаче държавното обвинение замълча, а не трябваше това да се случва.

Най-важният въпрос – от какви области са тези бюлетини, който може да помогне на отговора дали става дума наистина за брак или за фалшиви бюлетини, остава без отговор. Главният прокурор Сотир Цацаров си мълчи, наблюдаващият изборите заместник-главен прокурор Ася Петрова – също. Впрочем, нали помните, че беше най-любима на Цветанов…

На този фон превърналият се във флагман на свободната журналистика Николай Бареков, прави журналистически разкрития и хвърля плюнка по устните на Борисов и Цветанов, които доскоро страстно целуваше. Той е притеснен за живота си, съобщи самият той в ефира на ТВ7. Аз съм притеснена за журналистиката в България, след като именно Бареков се оказа неин флагман.

И не – не е важно, че преносиятелят на новината няма значение, както се опитваше да ме убеди една приятелка. Има голямо значение. Демек – нямало значение кой го казва, важното е, че излиза.

Искам да направя едно уточнение – изобщо не се съмнявам, че ГЕРБ са си „допчатали“ бюлетини, които не им стигат. Напълно са способни. Но това да ми го разказва журналистът, който обяви Бойко Борисов за феномен, който се венча при кмета на София (пак ББ) и прочие е малко като немски порно филм от 70-те. Всички актьори са кофти и освен, че си потресен те избива на смях.

А патосът, с който опозиционните на ГЕРБ партии хвалеха днес Бареков за сензационните му разкрития, е феноменален. Че нали до вчера бе нарицателно за „капута на Бойко“ (по думите на Борисов и трактовкте на останалите формации).

Всичко е толкова гнусно, че ме е срам, мен като журналист ме е срам, да съобщя сходна новина, като тази, която Бареков е съобщил. Цял ден се борих със себе си – заради убедеността си, че вероятно 350 000 бюлетини наистина са фалшиви и увереността в чувството ми, че няма как да съобщя новина като Бареков. Защото съм свикнала да казвам точно противоположното на Бареков. Но, понякога когато Лорд Джон е умрял няма как да съобщиш друго, новината е точно такава – Лорд Джон е умрял. И съобщихме с Бареков една и съща новина. И това вече е е дъното.

 

Така де, но основният въпрос стои – 350 000 вероятно фалшиви бюлетини са открити. Служебният премиер обясни договора с печатницата, президентът се скри зад ЦИК. Всъщност, нали помните – същият президент бе избран преди две години с бюлетини отпечатани от същата фирма. Ами ако и това е имало 350 000 „допълнителни“ бюлетини? Какво да каже човекът, неудобно е.

На този фон – ЦИК обяснява „Спокойно, нали са охранявани и с тях няма да може да се гласува“… А, ако има такива, които не са открити?

Двете работещи държавни институции в държавата – ЦИК и прокуратура вместо да помогнат за изясняване на ситуацията, я забатачиха още повече. Защото отговори няма – има ли още бюлетини и най-най-важното  – от кои райони са намерените уж дефектни бюлетини.

И нека не забравяме едно – възможността това да се случва се дължи изцяло на Искра Фидосова. С последната промяна на Изборния кодекс бракуваните бюлетини не се пазят, а се унищожават веднага след изборите. Така че, каквото и да иска някой да установи няма да може.

А изборите – да, те няма да бъдат честни. Нищо, че Бареков го съобщи. Дори и резултатите да бъдат признати, което силно ме съмнява, доверието в правителството ще бъде силно разклатено. Заради самия вот за него. А, когато има кой да ти напомня, че вероятно си избран незаконно, виждате какво става – пренасочвате атаките към ЦИК, досущ както направи президентът. А ЦИК… традиционно е в паралелен свят. Като главния прокурор.

Advertisements

6 thoughts on “За фалшификацията и изплашения Бареков

  1. Скъсаха се да плюят по Бареков заради това, че е обърнал плаща си.

    Истината е, че Бареков не е единствения, който се подведе по първоначалния блясък на Бойко Борисов – същото направиха още стотици хиляди българи. Но и те, както Бареков осъзнаха грешката си и съжаляват за нея. Така че стига обвинения към него по този параграф.

  2. И как точно технически ще се гласува с тези бюлетини при положение, че трябват два печата на всяка бюлетина – преди и след вота? Ако измамата се осъществява от самите избирателни комисии, за какво са им бюлетини изобщо тогава, те могат да си подправят вота и директно в протоколите. Не си задават май много задълбочени въпроси журналистите…

  3. Не разбрах само как ще стане фалшификацията? Ще се пускат в урните на бали по 35 000, или директно ще се стоварят пред ЦИК 350 000 преброени и балирани?

  4. Когато чета тези коментари си спомням за призива на Юлиус Фучик.
    Полина Паунова е една от малкото,които носят надежда,че има бъдеще.

  5. Дори и всички тези 350 000 бюлетини да бяха попълнени с кръсче на № 5, пак щяха да обвиняват ГЕРБ, така че няма нужда да коментираме…

  6. Ако тези бюлетини са нужни като доказателство на прокуратурата – тогава няма да бъдат унищожени съгласно закона, а ще бъдат запазени. Така че – спокойно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s