За подпалките и сития Димитровград

Когато бях първи клас съобщих гордо на родителите ми – двама доктори, баща ми свирил на цигулка 10 години, че желая страстно да свиря на пиано. Отидохме с него в Младежкия дом в Хасково и известих една учителка, че искам да се присъединя в класа й.

Разбира се – започнах. Майка ми и баща ми не бяха никак екзалтирани, противно на ентусиазма им граничещ с досада, когато сама реша да върша нещо.

Вкъщи имаме хармониум – сещате се – нещо като умален орган, с орнаменти, дърворезба и прочие. Усилено 7-годишната Полина дрънкаше на него „Мери има малко агънце“. И така докато един ден не се прибрах от училище и заварих доктора-цигулар в битка с едни големи кадастрони и фулмастри. Оказа се, че татко ми конструира пиано – нарисувано, което не издава звук. Само и само да не блъскам по хармониума и да не се гавря с инструмента.

По-късно, когато станах по-голяма дойде моментът на истината – нямам никаква музикалност. Музикален мазол. Истински провал. Оттогава избягвам дори да си пея под душа.

Не защото съм комплексирана от хартиеното пиано. А защото истински уважавам музиката, няма защо да я загрозявам с вой на койоти или измъчени звуци, изтръгнати буквално с изнасилване на инструмент.

Точно 20 години по-късно в съседния до Хасково град – Димитровград по заповед на някаква си директорка насичат роял Блютнер, за да си варят компотите на дървесината му, а някой от палачите на инструмента, за награда, че е свършил работата, да си скове маса.

На тая маса ще пие ракия и ще яде домат нарязан на вестник. На тая маса, скована от роял ще стои и дистанционното, с което палачът ще усилва звука на телевизия „Планета“.

Гади ми се. Не искам да напиша изречението „Ненавиждам тази държава“. И ще се опитам да не го сторя.

Безкултурна, необразова и свирепа текезесарска нация. Разбирате ли, точно днес на независимостта, че няма как да има независимост ако си зловещо прост? Независимостта означава да имаш избор по различен от това дали да слушаш Алисия или Екстра Нина, или там които чалгаджийки са модерни сега.

Да имаш избор означава да имаш хоризонт. Сега хоризонт няма – в Димитровград има Митьо Пайнера, роял – няма.

Независимост означава да си изстрадал и осмислил свободата си. А нашият катарзис е Пеевски…

В тоя ред на мисли – не случайно това се случва в Димитровград – изкуствено създаден център на работническо заводската комунистическа класа. Съзнателно обезкулурявана.

Това е метафора на държавата ни, пълна с палачи на ума. Които първо насичат рояла, после влачат куче с колата си, а след това отиват да гласуват. И избират Бойко Борисов. Или избират нереформираната БКП, защото искат някой прост, човек от народа да ги държи на къс повод и да им казва, че да са прости е хубаво.

Затова мислим за сметките за ток и 20 ст. намаление. Затова ни харесва изречението „Вие сте прости и аз съм прост и се разбираме“  по Бойко Борисов. Затова ни харесват мантрите на Станишев за отрудения български народ по малките населени места.

Затова в Нисана пред мен вчера шофьорът плюеше тиквени семки през прозореца.

Затова 18% от младите българи искат да живеят в комунизъм.

Защото независимост без интелигенция няма. По тези географски ширини интелигенцията е умишлено обезкървявана и методично принизявана. За да се стигне до насечения Блютнер и компотите. Защото така няма независимост. Защото по този начин не искаш да имаш избор и не знаеш какво да правиш със свободата си.

Затова независимостта, която няма да напиша с главна буква, остава само календарен празник. Защото в тази държава живеят свине, с преклонени и празни глави.

Впрочем, днес секат рояла, утре за подпалки на компотите ще ползват и Солженицин. А догодина не 18, а 28% от младите българи ще искат да живеят в комунизъм.

И няма значение с кое име ще кръстим новия ни комунизъм дали с Бойково или Станишево.

Димитровград ще е сит от зимнината.

 

62 thoughts on “За подпалките и сития Димитровград

 1. „Безкултурна, необразова и свирепа текезесарска нация. Разбирате ли, точно днес на независимостта, че няма как да има независимост ако си зловещо прост?“

  Това боли… защото е толкова точно.

 2. Така е, Поли. „Разбира ли ти свиня от кладенчова вода?“

 3. Моля Ви, оправете си пропуснатите букви в текста; така повече хора ще го споделят

 4. Браво! Отдавна не бях чела мислите си, изказани честно, открито и ясно и отдавна някой не беше ме карал да отворя широко очите си за истината на днешната ни действителност Дръпнете по-силно шалтера, за да включите сирената на окрития гняв и да събудите заспали съвести! Продължавайте!

 5. Мисля, че да избягаш е ясно, причините за него също.Според мен Нова гледна точка биха били причините Да Не Избягаш.
  Според мен роялът не оправдава обобщение за Държавата.
  В нашата страна не живеят само прасета, непрасетата всъщност са много, много повече и са Новото Интересно, другите заслужават критика, но не и обезсърчаване или обобщения, че Това Е.
  Според мен.
  И разбира се, твоят дух и текстове са страхотни 🙂

  • Не, не живеят само свине. Но свинете са мнозинство.
   И затова спасение няма.

  • Срам ме е от постъпката … Плакала съм, когато гледах филма … Но не ме е срам, че живея в Димитровград. Такава е държавата ни … не мисля, че чалга се слуша само тук … напротив … Тъжно е …. много тъжно … за всички нас …

 6. Вижте сега, очевидно се считате за част от интелигенцията (аз също). Тогава трябва да ви е ясно, че интелигенцията винаги и навсякъде е малцинство. И колкото по-зловещо е мнозинството, толкова повече се извисяват единичните стръкове – интелигенти. Гумильов е писал наум книгите си по лагерите и пак не се е озлобил. Аз някак си повече се страхувам от хората в държава, където всеки чете Макиавели, руча кървави вратни филета със сребърни прибори и слуша Стравински…. Сега поне парадигмата е ясна и проста – да се борим за непостижимото.
  Щото постигнем ли го, ще го обезсмислим.
  И недей да мразиш тая държава (осъзнавам, че минавам на ти), щото никъде въздухът, дърветата, водата и слънцето не са същите.
  Хората са си еднакви по всички земни кълбета – много гмеж, малко бисери.

  • Така е, но и не е. Навсякъде интелигентните са малцинство, вярно е. Но не навсякъде това малцинство управлява, не навсякъде му се позволява да натика „културата“ в ъгъла. Напротив, полагат се усилия малцинството да бъде приобщено някак към културата, към изкуството. Учат ги поне да го уважават. А тук сякаш има една целенасочена политика именно към обратното. Културният, интелигентният, образованият да бъде мразен, да не бъде приет, да му се смачка фасонът. Твърдя го, защото съм била по света, сестра ми е омъжена в чужбина и съм напълно съгласна, че България ни е родината, че никъде другаде човек не си е у дома, но описаното в статията е напълно резонно на действителността ни. Иначе простаци има навсякъде, от нискокултурните и слабообразованите никоя държава не е успяла да се застрахова, то не е и нужно. Но в нормалните, добре развити държави те са там, където им е мястото, а не в парламента, не в общините и не са хората които казват дали да се построи хотел върху земя с археологически разкопки, дали да се построи хотел в природен резерват и дали да се съсипе музикален инструмент за да се направи маса.

   • Направила съм грешка – малцинство да се чете като мнозинство. Извинете ме!

  • „Аз някак си повече се страхувам от хората в държава, където всеки чете Макиавели, руча кървави вратни филета със сребърни прибори и слуша Стравински…“ супер написано! 🙂

   Аз искам само да добавя нещо заради продължението на дискусията и в никакъв случай заради спор:

   Какво означава „интелигент“? сергей станишев е твърде образован и определено интелигентен; мирослав севлиевски е също интелигентен, пък дори и само емоционално; цар киро също има циганска харизматична интелигентост…а царят? а иван костов?

   • Хубав въпрос, редно е към определението за културен и интелигентен да се добави непродажен, неподкупен, съвестен. Но това определение все пак би трябвало да се подразбира, ако става въпрос за истински интелигентен човек. В противен случай говорим за най-обикновен образован, обигран хитрец без съвест. А за Станишев не ми говорете, няма как човек, който е руски възпитаник и агент да се интересува от българските интереси. Погледнете биографията му. Същото се отнася и за царя, а и за циганина, защото циганите мразят много повече българите отколкото си представяте сигурно, и не възприемат България като родина, а както бълхите възприемат кучето. Само му смучат кръвта.

   • Още нещо за Станишев, защото все пак той е ключова фигура за България в момента, въпреки че не е тема на статията в този блог. Вярно е, че е твърде образован в едно направление и това направление е Русия. Каква държава сме, щом ни управляват чужди шпиони? Ще ви кажа – никаква! Прави са младите да бягат, защото като отидат някъде поне ще си знаят, че са емигранти, ще им е по-трудно, но имат шанс за по-смислен и добър живот, а децата им още повече. Те вече ще са чужди граждани и няма да страдат за напусната родина и изоставени родители. А в България са емигранти без да им го казва някой, защото ни управляват руски, турски, цигански интереси, но не и български. Мислим си, че живеем и работим за България, но всъщност живеем и работим за чуждите изедници в собствената си родина. Ето ви го образованието на Сергей Станишев: „Средното си образование завършва в 35 СОУ „Добри Войников“ в София. През 1989 г. завършва с отличие Историческия факултет на Московския държавен университет с дипломна работа на тема „Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в Червената армия“. През 1994 г. защитава дисертация за научна степен кандидат на науките (заменена с доктор в България) на тема „Система на служебното повишение на висшите граждански чинове в Русия и нейната еволюция във втората половина на 19 век“.През 1998 г. специализира политически науки в Московската школа за политически изследвания, а в периода 1999–2000 г. — по международни отношения в Лондонското училище по икономика и политически науки, където защитава научно изследване на тема „Съвременната външна политика на Русия“.“

   • Майка ми навремето ме учеше:сине,пази се от интелигентни простаци.

   • ели нещо расистка си пада.нищо добро няма да излезе от това,въпреки интелектуалните сълзи за рояла.

  • Да го кажем елементарно, интелигентен за мен е човек, който по-често води разговори на теми и мисли по теми, несвързана пряко с бита. Колкото и лековато да звучи, приложете го към всички, които познавате и резултатите ще са поразителни. Иначе сме свикнали и зъболекарите да числим в интелигенцията – да, ама не 🙂 Колкото до това че „в нормалните, добре развити държави те са там, където им е мястото, а не в парламента“, това е доста спорен въпрос. Истината е, че „нормалните и развити“ държави са градили двуличието си стотици години, докато ние сме си първични, за добро или зло. Бих се съгласил с твърдение, че в „нормалните и развити“ държави има някаква нетърпимост към публични демонстрации на простотия, но и това не е съвсем така, тъй като те вкарват в главите на хората и особено младите недоразумения като Майли Сайръс например, и не само ги правят приемливи, ами и подтикват към подражание. Иначе излезте в петък или събота вечер, по-късничко, по улиците на голям европейски град да се порадвате на култура и финес. Култура ми Янко, както се казва. Смея да твърдя, че в петък вечер дори Димитровград е по-културен от Саут Кензингтън, например.
   Разбирам разочарованието ви от действителността, но помислете, че я приемате нефилтрирана и пастьоризирана, докато всичко което виждаме за чужбината и алафрангата пристига при нас доста изкривено в положителна посока.

   • Каквито и локуми да теглим, истината е, че повечето от тези, които отиват не се връщат, защото на хубаво бързо се свиква. И при това успяват да живеят достойно.С това определено не твърдя, че някъде на Земята съществува рай или място, където от мивките тече амброзия, а просто има държави, в които се живее в пъти по-добре, културата се уважава и за културата се плаща. Има държави, в които творците живеят достойно. Защото не е важно ние с какви наставнически и мъдри словоблудства обрисуваме действителността в България и в другите страни, а как младите реагират на нея. Действителността е по красноречива от всякакви думи и затова ще замълча.

   • „Нормалните“ и развити държави са изградени от хората които живеят там,не са самосъздадени.Докато се ласкаем едни други по форуми и блогове страната чака „по добри“ цигани,българи,турци да поработят за нормално и развито общество.
    Когато „ТИ МОЖЕШ“ изхвърли от главите ни „ТИ ТРЯБВА“ ще сме започнали.

    П.П.Какво значение има от какво настръхва кожата ти,Стравински или Гергана от някоя литография или от Веермеер – нали настръхва.Любимо ни е да поставяме етикети на различните,а клишетата маркират моделирана,не оригинална мисъл.

  • Относно това : „И при това успяват да живеят достойно. Просто има държави, в които се живее в пъти по-добре, културата се уважава и за културата се плаща.“
   Отново позволете да не се съглася. На първо място, дайте си сметка ,че пишете „достойно“, а в същото време имате предвид „спокойно. Разликата е от мен до другото дърво, а то е отвъд хоризонта. След това, задължително трябва да дефинираме какво означава „се живее по-добре“, защото за вас може и да е да пишете като Емил Чоран, а да харчите като Дж К Роланд, а за мен да е да седя и да гледам колелата като Ленън, докато в главата ми се въртят мисли като на Ленин. Трудно е да се каже кой живее по-добре, тъй като успеваемостта е функция на личното светоусещане.
   На последно място, мисля че в Европа има страни, където за културата – все още, или пък въобще – се плаща, но мога да ви кажа, че аз живея в един голям Европейски град и правя доста хубава музика (мое мнение :), за която никой не иска да заплати и грош, тъй като не се вмества в рамките на продаваемата култура, не искам да си намеря агент, който да ме направи продаваем, не ми пука дали плочите ми се продават в супермаркетите. Един вид, правя високо изкуство. И си плащам цената за това, разбира се. Не го казвам с омерзение, не го казвам и с примирение. Защото за мен най-важното нещо е, че имам няколко момента в седмицата, в които успявам да съм насаме с музиката. Това го правех и в България, правя го и по света. Другото хич не ме и интересува. Но въздухът, залезите и дърветата (а донякъде и хората) са ми най-близки единствено и само в България. Затова съветвам всички, които искат нещо да се промени, да не чакат „нещата да се оправят“, а да се вземат в ръце, да се занесат до бойното поле и да ги оправят сами. Иначе ще си останем само с рязането на глави по форумите.

 7. Не само в музиката но и в писането се забелязва пълен провал особено в нескопосания финал .А така наречените палачи на ума със същия успех гласуваха и за царя и Костов и ефекта беше поразително същия а и автора явно не е мръднала напред тъй като повтаря едни и същи мантри от четвърт век които се въртят все околото митичния комунизъм.Пази боже сляпо да прогледа !

 8. Поля, колкото и да ми хареса и да съм съпричастен с написаното, не успях с лека ръка да подмина излишно негативото ти отношение към Димитровград:

  „В тоя ред на мисли – не случайно това се случва в Димитровград – изкуствено създаден център на работническо заводската комунистическа класа. Съзнателно обезкулурявана.“

  Не желая да изпадам в абсурдни полемики, но нещата (както обикновено) не седят „черно – бяло“, „червено – синьо“, „лош град – хубав град“, нали? Това, на което ставаме свидетели спокойно можеше да се случи навсякъде из България, уви! Ако беше така, как щеше да се обясни наличието на хубав, Лайпцигски роял в Димитровградско читалище?

  Пандов

  • Обяснението е едно – ГРАНДОМАНИЯ (не напразно този роял почти не е ползван).

   • A в центъра на Чирпан се извисява недовършената сграда на местната опера…

  • Съгласна съм с г-н Пандов …
   Не се гордея с това, което се случи в Димитровград … Но не ме срам, че живея там. Пайнер и Димитровград не са синоними. Тук не се слуша и наполовина чалга, колкото … да речем … в курортните ни селища по морето … Плаках, когато гледах филма … беше много тъжно … Тъжно е, че сега и всички изяви на Детския младежки център в Димитровград сякаш бледнеят …

 9. Това киселяшко есе ми напомня на онази реплика от един стар филм: „Стига простотии, бе, татееее“

 10. Браво! Радвам се, че все още има зрънца на мисълта и културата в географското понятие България! Толкова точно. Болезнено точно казано! Браво на автора! Хора четете и се събудете!

 11. Страхотен коментар….за съжаление!Невероятно ниско ниво като цяло,Простаците доминират над образованите,това е държавна политика.На авторката-възхищавам ти се!Успех!

 12. Уикипедия : „Димитровград е строен като по учебник за архитектура, спазени са нормите от римско време и принципите на съветското градоустройство. Първият социалистически град е проектиран многофункционално, с оптимален за времето си урбанистичен проект. Градът е неповторим със своята история и архитектура и с право би могъл да претендира за емблематично място в историята на България.
  В настоящия момент усилено се работи по идеята (и проекта) Димитровград да бъде обявен за паметник на културата от национално значение. Целта на проекта е градоустройствените, архитектурни и паркови ансамбли от 1950-1970-те год. да придобит статут на национални културни ценности. Именно заради уникалната си архитектура, градът е поканен да участва в европейския проект за тоталитарен туризъм,..“ Честито! . КАМЪНИТЕ ПАДАТ, другари. Здраво място не остана…

 13. Идеята за емиграция, понятието „да избягаш“ са лишени от предишния им смисъл, уви вече…Не само заради клишето за „глобланото село“ (като изключим Канада, САЩ и Южна Америка, повечето дестинации на максимум 3 часа от София), но и защото най-вече не можеш да избягаш от ума си. „То“ е в теб, част от програмата ти, тъй както и англо-саксонците, и руснаците, и китайците, и северноамериканците си имат своите матрици. Излизането от матрицата е занимание извън географията, то се случва вътре, в тишина и обикновено след много хронична болка и умора…Изключения са случаите, когато сме вдъхновени от преживян духовен екстаз, но в Бг няма особено много подобни поводи за това напоследък. Със сигурност свободата не се случва в мизерия, а в много редките случаи когато това е възможно, то е поради изключителната интелигентност на индивида. Поздравления за хубавия текст! Едно е ясно, нашия с вас катарзис не е Пеевски и задължително трябва да се пишат такива неща, които да провокират другия, истинския катарзис, който да отприщи вродения вътрешен стремеж на душите да бъдат свободни, себе си, независими…Тогава ще празнуваме всеки ден, не само на 22 септеври…

 14. Само че по времето на комунизма рояла е занесен в Димитровград. И не по времето на комунизма е насечен, както пък и не по времето на комунизма се пръкна чалгата. Всъщност знаете ли какво искате? Не знаете. Е като не знаете само с хейт ще си останете.

  • Затова Петко, най-добре по комсомолски да им се скараш едно хубаво… 🙂

 15. Тиквени семки и сребърни прибори има във всяко едно общество. Както и деление на червени и сини, образовани и необразовани и прочие. Само че интелигентността и учеността не струват нищо без едно понятие, което напоследък изчезна от нашия, речник и по-точно от нашето мислене – моралът. Образованите хора без морал са заплаха за обществото, независимо дали са завършили в Москва, Лондон или Симеоново и дали са червени или зелени. Със същата сила същото важи и за необразованите. Така, че преди да критикуваме, нека се вгледаме първо в себе си – с какво сме по-добри от другите, правим ли нещо и те да станат по-добри. Иначе само ще си говорим. България е страна на полемиките и дебатите – от Народното събрание, до последната кръчма. Хубаво е, че протестираме, но знаем ли точно какво искаме? Знаем ли как да го постигнем? Ако не знаем, кой ще ни каже? Промяната започва от нас. И ако можем да си отговорим на тези и много други въпроси, тогава трябва да излезем от интернет форума на истинския форум и да си кажем думата.

 16. Въпросната Ташева е сестра на партиен лидер в града,следователно безсмъртна,следователно може да прави каквото си науми….Едно уточнение -Пайнер не е емблема на Димитровград…..

 17. toz koito go e pisal ili e ultra izprostql inteligent i ima li si na ideq kakvo znachi komunizam ili samo e povqrval na lajite na capitalisti4eskia blok koito go dokaraha do tova deredje tragnal da huli komunizma bez da ima Podplateni argumetni go eba v smotanqka govori istini ama V bulgaria nikoga ne e imalo istinski komunizam i shte doide sled 20-30 godini kogato bratqta kitaici zahvatqt celiq svqt i likvidirat capitalisticheskite izvergi amerika tova e druga tema….. vie sami si ebete maikata uvajaemi bulgari izbiratelna aktivnost po-malko ot 41 % 240 deputata v NS pla4at da gi izkolqt kato pilci 4e sa prosto bezpolezni za bednia bulgarski darjan v informacionno i kulturno zatamnenie do den dneshen ot Prodajni kapitalisticheski fashistki SVINE pod maskite na BSP GERB SDS i pro4ie ama po priroda bulgarina e ogranichen mislovno mi da prodajen narod govot i maika si da prodade gotov i da si prodade gaza za pari kato my kazvat 4e e umen puk e bolezneno tap kat galosh to v istoriata Levski be prodaden za 30 zlatni mometi OT BULGARIN na turskite zaptieta ………. shiban narod sa bulgarite sram me e 4e sam 1 ot vas……….

 18. ех, вечната мъка на интелектуалеца, културния, неразбрания тръгнал да се бори с простащината. простаци и нищи духом е имало откакто свят светува навсякъде по грешната земя. няма нужда от такива тъпи обобщения ‘текезесарска нация’, с които авторката се принизява към тези, които клейми. простакът си има име, както и интелектуалецът. стига с тази колективна вина. глупаво есе се е получило.
  да си интелектуалец не е върха на сладоледа. най-важното е да си добър човек. както казва Филиповски по-горе, важен е МОРАЛА. затова ‘простакът’ Борисов е много повече от всички управлявали след 89та (изключая филип димитров).

 19. Мнооого приказки мнооого, без да кажем нещо конкретно.

 20. Изключително елементарна теза. Когато се случи нещо лошо – виновен ви е „комунизмът“. Простата истина е, че през социализма (що е то комунизъм можете да прочетете в Уикипедия) по-скоро на Блютнера са му сменили два пъти клавишите, защото е имало кой да свири на него. Поне веднъж годишно е имало кой да го настройва. Ако сега имаше кой да го ползва дали някой би го нацепил? Сега в цялата страна я се намерят деца колкото за групите, които водеше майка ми в град с 12 000 души население – я не. Говоря за децата на същите тия работници, които споменавате така презрително. А работниците ходеха на театър по-често, отколкото на партсъбрание. Да се разграничавате от всички тези хора идва да каже, че се считате за нещо особено, по-различно, което по никакъв начин не личи от написаното. Много съдници – много нещо. Quis custodiet ipsos custodes?

  • Простата истина е,че социализъма не си е отивал никъде.Той си е тук пак просто защото никой не го изпрати там където му е мястото.Тоталитаризъм също го има в Wiki най добре е да го прочетете.Разликата е както между Ювенал и Уолтър Скот.

 21. Чудех се дали да коментирам статията, но ще го направя. Възмутен съм от заглавието и някои части в текста. Това, че гражданин на Димитровград е направил неволна или нарочна грешка и издава заповед за унищожаването на рояла не означава, че така трябва да се плюе по града. Човека, отговорен за тази постъпка със сигурност ще понесе последствия, като срама е само за него, НЕ и за Димитровград. Във видеото ясно личи, колко димитровградчани са възмутени от постъпката на шефката на ОПДМЦ. Те също ли трябва да бъдат причислени към „безкултурната, необразована и свирепа текезесарска нация“….Димитровград НЕ е само Пайнер и чалга.

 22. Уважаеми „Димитровградчанин“, при това горд, за да ни убедите, че сте различен, като начало можеше да си изпишете името. Колкото до текста – перфектен е, слава Богу, че не всички сме „Димитровградчани“. Ако умеете да четете между редовете щяхте да разберете какво има предвид авторката и че акцентът не е върху местожителството, а върху душевността…Съблечете си ватенката на тесногърдието и си признайте, че тънете в простотия. И не само вие. И аз, и всички четящи и коментиращи…

 23. Много добре виждам и разбирам какво има предвид авторката, но с подобно заглавие отрицателното мнение е насочено главно срещу Димитровград, а не срещу наистина лошата действителност в България. Димитровград и гражданите му не са виновни за състоянието на държавата ни. Виновни сме си самите ние и нереформираната ни система. Не нося ватенка и противно на мнението Ви, уважаема г-жо Гогева, не смятам, че социализма е било нещо добро. Точно той, за съжаление, ни докара до тук с неговите манипулации и подтискане на интелигентността и инакомислещите (не съгласните с властта). Дай Боже скоро се оправим, но надали…поне докато още живеем в заблуда и бездуховност….

 24. Айде всички, дето не сте от Димитровград и само си чешите пръстите с клавишите да спрете да изразявате ненапълно осведомени. Явно „интелигентен“ вече означава „знам къде грешат другите, защото аз съм велик и знам всичко“, но е редно преди да хвърляте интелигентните си камъни по един град, човек и събитие, да се запознаете с всички факти. Моите уважения към всички, които се смятат за знаещи и разбиращи поредната „трагедия“ с културата на нашия работнически град, но нямате ли си друга работа и велики интелигентни дела, вместо да се месите с великите си изводи, преценки и присъди, без да сте запознати с всичко. Едностранчивото отношение към проблемите е много удобно, за да се чувстваме „интелигентни“, особено спрямо нещо, което не познаваме, но не води нито до решаванетона проблема, нито до нещо по-добро!

 25. Поли, винаги съм подкрепял твоите тези и критики срещу партийно-текезесарското общество у нас. У нас има две тенденции, които са ясно различавещи се. Първата е една постепенна деградация на голяма част от хората в културно отношение. Въпросът е дали има спиране по нанадолнището?!. Другата тенденция е положителната – през изминалите две години, все пак съм говорил с много по-млади и по-възрастни хора, които имат културата на общуването и въобще се движат напред, четет много, развиват се. Преди две месеца отидох при една млада шивачка /поправя панталони и рокли/. Разговорихме се / оказа се, че е моята зодия / и ми припомни една ценна мисъл „Не приемай нищо лично“. Бях изумен от дълбочината на нейните расаждения. Оказа се, че е завършила лесо-инжинерство..и една много културна млада жена. Друг пък един човек дойде вкъщи да ми поставя первази на пода на хола. И с него се разговорихме и той ме разказа за Египетските пирамиди страхотни неща, за Наполеон който е престоял няколко дни в Хеопсовата пирамида и по думи на неговия лекар е направил астрално пътуване до други планети..Той също се оказа, че е лесо-инжинер, но след демократичните промени от 1989 г., предприятието в което е работил е фалирало и са го съкратили от поста на зам. директор. Може да кажа, че преди 23 години имаше една партия /не я обичам никак/, но имаше и една държава, която имаше достижения в икономиката, изкуството и културата. Нищо не ни остава, освен да бъдем по-големи оптимисти и да се обеденим около една голяма идея, тази на просперитета на нашата България!

  • Сравни каква кола си карал ти по времето на социализма и каква кола е карал някой от средната класа в Ню Йорк. И пак си помисли за постиженията в икономиката, изкуството и културата (?!)

 26. Пламен Пасков
  23 септември
  Тук става дума за грозни двойни стандарти.
  Гадно е, че са разглобили и изгорили един Блютнер роял.
  Но още по-гадно, че такива изгорени рояли, дърворезби, машини, книги, и даже човешки съдби са натрошени и изгорени с милиони, и по цяла България, а не в сития (разбирай, чалгизиран Димитровград, което е неправда и грозна лъжа, между другото).

  Никой не рева, когато Фил Гей Брадати разката майката на цялото селско стопанство, когато клаха бременни крави с неродени телета, когато разграбваха и рушаха ТКЗС-тата, осигуряващи работа на близо 1.5 млн българи, и храна за останалите 6.5 млн, плюс износа, който се правеше, и хранеше още толкова зад граница!
  Никой не го глоби с 5 лв, никой не му заби един шамар, никой не му се изплю в лицето!

  Никой не рева, и не рони крокодилски сълзи и 2 реда сълзливи сополи, когато от Желю Желев до днешния Плювньо всичко убиваха систематично българската армия, най-важната част от имунната система на страната!

  Не реваха, когато Мангал Костуф разпродаде и обезкости България, и продаваше кон за проскубана кокошка,
  не реваха, когато унищожиха здравеопазването, довело до над 200,000 онкоболни без животоспасяващи и животоподдържащи лекарства,

  не реваха, когато рязаха ракетите в Змеево, (напротив! тогава Джеймс Пардю игра хоро с местните демонокрадци!), не реваха, когато цигани убиваха, изнасилваха, и ограбваха беззащитните български пенсионери по селата, а вече и по градовете,

  не реваха, когато убиха като куче професор Калоянов в столицата, когато пребиха до смърт Боби Райнов, когато дефилираха и скандираха в Красна поляна „Смърт за българите!“, когато прегазиха като мръсно коте Ангел в Катуница, тогава не ревахте, нали?

  Не ревахте, когато прокудиха близо 3 млн българи, и оставиха 1.5 млн работещи да се опитват да издържат децата си до 18 години (също толкова) и да заработват, и зплащат пенсиите на 2.3 млн пенсионери, и данък неинтегрируеми в размер на 3.2 млрд годишно!

  Тогава не ревахте за тях, само мрънкахте, и псувахте под сурдинка тоя и оня, но въпреки това, когато някак си по волята на случая ви се оказваше на една ръка разстояние, вместо да му забиете един юмрук поне в лъжливата политическа муцуна, се натискахте да се снимате с него, и изпадахте в телешки възторг ии умиление, когото се съгласяваше, така ли е?

  Така ли е, питам ви, лицемерни снобски антибългарски скотове?
  Polina Paunova, така ли е?
  Не ревахте, нали?
  Ама сега ревем за рояла Блютнер, който е бил неремонтируем, неизползваем, потвърдено от акордистите! Един роял за вас е достатъчен повод да оплюете с отровни храчки съдбите на десетки хиляди хора в „текезесарския комунистически“ Димитровград, нали?

  И поливаме с отровна снобска храчка „текезесарския“ Димитровград, който заради чалга-чакараката, и комунистическото си акуширане бил виновен за скотското положение на нацията, така ли?
  Само че Димитровград не беше, и сега не е „текезесарски“, а беше индустриален център с 32 работещи предприятия! Ама от хора като вас нито очаквам да го знаете, нито да го признаете, нито да го напишете!

  За вас не само Димитровград, а цялата нация е:
  „“Безкултурна, необразова и свирепа текезесарска нация.“

  Димитровград (моят димитровград!) обаче, беше град с 4 кина,
  с 2 постоянно действащи изложбени галерии (и сега работят)
  с 4 читалища (2 и сега работят), с библиотека с 250,000 тома, като в частни колекции на някои димитровградчани има от 20,000-60,000 тома!
  Книги, Полина Паунова, книги, не текезесарска чакарака!

  Този град е дал на света рок-легендата Николо Коцев, създал най-силната днешна рок-банда, която пее, забележете, на БЪЛГАРСКИ: Кикимора, дал е музиканта Valentino Vassilev, и над 10 рок банди, част от които и днес си функционират.
  Моят Димитровград е с хубави, чисти, поддържани и подстригани алеи, паркове, детски площадки, където децата ми играят, и са щастливи!
  В моят град има паркове, каквито няма в България, а вероятно, и в света: парка Пеньо Пенев например!
  Този град е дал на света и поета Пеньо Пенев, писателя Николай Ганчев, и художниците Петко Чурчулиев, Йордан Йорданов, и твореца Grozdan Grozev.
  Не очаквам от вас, Павлина Паунова, нито да го знаете, нито да го признаете.
  За вас е важен ПОВОДЪТ с рояла Блютнер, за да оплюете цял един град, десетки хиляди хора, в стремежа си да изпъкнете снобски пред светлината на нечии медийни прожектори. Всъщност, отровната ви храчка е срещу цялата нация, да напомним още веднъж думите ви:
  „“Безкултурна, необразова и свирепа текезесарска нация.“

  Така мисля аз, така ги разбирам нещата.
  От моя Димитровград.

   • Днес истината злоба ли се казва?

   • злобен като председател на ТКЗС от времето на Вълко Червенков!

 27. Когато прилагателните заменят фактите се казва така.И не само днес.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s