Ледът се пука, господа съдебни заседатели. Или как настъпва краят на лъжата „Пеевски“

ГенкаИзмина точно една година откакто в една мразовита априлска сутрин шепа хора се събрахме на протест пред Съдебната палата. Вътре се провеждаше „разговор“ с моя любим приятел и колега Борис Митов, написал сразяващ за прокуратурата текст, от който става ясна схема между настоящия главен прокурор Сотир Цацаров (още в битността му на съдия) и близкия до Пеевски обвинител Роман Василев.

Тогава Цацаров, очевдно почувствал се лично засегнат, моментално се самосезира и Митов бе на косъм от обвинението за „разгласяване на държавна тайна“.

Беше 9 часа. Необичайно студено за април. Бяхме малко. Не повече от 30-40 човека. Обичайните заподозрени. Дори не викахме. Стояхме изтръпнали от клинча и налудното искане на държавното обвинение Боби да разкрие източниците си.

Ясно ви е – колегите се познаваме, работили сме заедно, звъняли сме си по телефона в 2 през нощта, ползвали сме си диктофоните, снимките, източниците, знаем си физиономиите, настроенията и гледните точки.

Та… тогава го видях. Приятел – фотограф от медийната група на Пеевски. Беше се подпрял на стълбите на Съдебната и дори не беше включил апарата си.

Питам го иска ли кафе, а той очевидно имащ желание да се разпадне на парчета от срам казва: „Не знам как да ви снимам“. „Защо бе?“, изненадвам се аз. А той продължава: „Трябва да ви снимам грозни, нали знаеш как се снима отдолу, за да има двойни брадички, гуши, кръгове под очите. Трябва да търся изкривени физиономии. Как да ви снимам, мамка му?“

Знам, че си тръгна малко след това. Какви фотоси са изгрели от страниците на Монитор и Телеграф – не ме интересува.

Точно една година по-късно, в доста по-широк състав, се събрахме пред МВР. Поводът е ясен за всички – повторният палеж на колата на Генка Шикерова. И днес бяхме повече. И се поздравявахме по същия начин, и се смеехме и се ядосвахме, и искахме обяснения пак както тогава – докато течеше разпита на Боби Митов.

Има, обаче, една съществена разлика. За да покажат солидарността си с Генка…днес дойдоха и колеги от „Монитор“ и „Телеграф“. И не, те не бяха там, за да чоплят информация за пропагандните си дописки, спуснати по телефона на някой безименен главен редактор само с едно обаждане от Пеевски. Не бяха там, за да търсят грозни лица, които да отпечатат на страниците си. Нито да подслушват разговори на останалите колеги. Те бяха там, за да подкрепят журналиста Генка Шикерова. Бяха там, защото вече не се търпи. И, да – избягваха камерите елегантно. Не викаха „Оставка“. Но бяха там.

Те също отказаха да се качат при вътрешния министър Йовчев, който забележете – се стресна от около 100-тина журналисти и поиска, видите ли 10 от нас да се качат при него. Разделяй и владей този път не се получи. Нямаше желаещи да си общуват с властта (или както казва в началото на мандата на ГЕРБ настоящият министър на културата Петър Стоянович, пристигнал в НС в качеството си на бледен лидер на „Гергьовден“: „Идвам да се смърся с властта“). Никой не се смърси.

Това е само началото. За първи път колегите от „онези медии“ отказаха да участват в машината за лъжи. И застанаха с лицата си срещу нея.

Ледът се пука, господа съдебни заседатели.

Скоро журналистите от Монитор и Телеграф ще спрат да бъдат „служители“ на Пеевските медии. И отново ще станат журналисти.

Така се слага началото на истината. С отказ да участваш в лъжата.

10 thoughts on “Ледът се пука, господа съдебни заседатели. Или как настъпва краят на лъжата „Пеевски“

 1. Да се беше пропукал този лед и когато взривиха колата на Сашо Диков и офиса на „Галерия“ бе, г-це Паунова! Помните ли как точно тези, които днес най-много се възмущават – Цолова, Бенатова и пр., тогава именно в студиото на БТВ задаваха малоумни въпроси от сорта „Дали това не опит да се клати властта“, „Кой има полза от това“, „Враговете на Борисов искали да го злепоставят“ и пр. кретении? Даже се правеха директни внушения, че може и самите те да са си сложили взривовете. Къде беше тогава будната съвест на днешните „смелчаци“? Нали не очаквате с тоя двоен стандарт хората да се трогнат особено от палежа на колата на уважаваната от мен Г.Шикерова? За да спечелят поне малко уважение тези представители на медии, би следвало да излязат пред обществото и да декларират следното: „Хора, извинявайте, че 4 години по времето на ГЕРБ 99% от нас се държаха като абсолютни подлоги на Б.Борисов, че допуснахме да бъдем мачкани, цензурирани, заплашвани от предишната власт. Че не направихме нито едно сериозно журналистическо разследване, свързано със злоупотреби от тогавашната власт, че не смеехме гък да кажем, когато Цветанов и Борисов влизаха в студиото на сутрешните ни блокове и ги оставяхме безпрепятствено по 30-40 минути да водят монолог, без да ги прекъсваме и да им задаваме неудобни въпроси. Съжаляваме за това и никога повече няма да го допуснем“! Защото иначе се получава един миризлив двоен стандарт – днес куцо и кьораво врещи срещу властта, всеки може да излезе по телевизията и да каже всичко, което си науми, нещо което бе невъзможно допреди 1 година. Не ме разбирайте погрешно – аз съм на мнение, че властта трябва да бъде критикувана, медиите априори следва да са опозиционно настроени, само че на ВСЯКА ВЛАСТ, а не избирателно. Иначе хората няма как да се трогнат от протести като днешния, след като близо 4 години бяхме свидетели на невиждан медиен слугинаж.

  Пиша ви с най-добро чувство, тъй като ви уважавам като журналист, знам че сте принципна и бяхте една от малкото, които не плонжираха пред Борисов и компания. бъдете здрава!

 2. … Прав сте г-н Диков, но отношението Ви към горното е пак един вид, ако не двоен, то малко раздвоен стандарт. Нима отказвате на грешните да се поправят, ако първо не се извинят. Да им е простено и без извиненията им, а и не по тях, „по делата им“ ще ги съдим…

 3. Браво другарю Стоев, добре сте овладели опорните точки!
  Черепарски може да ви вземе за говорител на правителството.

 4. Пука му на ледът, че се пука / на македонски диалект- „че се стреля“/…На ледът му прави впечатление, че името на Генка е СЛАДКО ! Утре-вдругиден ще я глътне за закуска на белите мечки…

 5. Трол „Стоев“, сравнението не е довод! В САЩ отдавна не бият негрите! Журналисти убива Путя за развлечение на рождения си ден – по подобие на кървавия клоун Живков! Сега никого от нас не интересува Боко и компания – положението е далеч по-страшно, рекомунизиращо и пред диктатурно – вижте само оградите пред НС (не може да ми се обърне езикът да го нарека парламент) – за защита от няколко десетки доблестни хора!!!
  ОСТАВКА за Овчев и компания и срам за онези, които го защищават!

  • Използването на клишета като „трол“, „опорни точки“ и пр. говори единствено за липса на по-сериозни аргументи.

 6. Ще дойде време, твърдо ви го обещавам, да молите Борисов да вземе властта… Но тогава няма да може да се направи нищо…

 7. Господ, като иска да накаже някого, първо му взима ума…

 8. Полина Паунова бавно и мъчително започва да се пробужда от мъртвешкия си сън… Дали ще прогледне за очевидното – ще видим, зер да видиш истината се оказва непостижим героизъм в България…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s