КАК, господин Кънев? (И няколко думи към един приятел от Варна)

хаштагОнзи ден добър виртуален приятел от Варна ми писа: „Още тогава имах съмнения“. На 4-ти октомври той ме попита за кого да гласува, а аз уверено отвърнах, че ако бях на негово място без колебание бих зачеркнала преференция за Радан Кънев. В петък въпросният приятел ме попита: И сега какво правим? Нищо не правим, докторе. Следващият път поне знаем какво не правим. А той – следващият път няма да е кой знае колко далеч.

Започвам малко от малко по-далеч. Седмица преди изборите пътувах с Радан Кънев до избирателния му район, където той трябваше да говори пред избиратели. Уговорката ми с пресцентъра на ДСБ бе да наблюдавам срещата, тъй като бях убедена, че лидерът на партията далеч не прокламира наложителната съдебна реформа, по която развива високопарни теории на жълтите павета.

Така се озовах в село Партизани, в 19 часа вечерта. Читалището беше студено, пълно с етнически турци, потенциални избиратели на НПСД, а оттам и на Реформаторите. „А-ха“ – казах си и бях напълно сигурна, че спипах лицемерието. Ето сега ще им заговори за пенсии и тютюн и развенчахме медийните митове. Впрочем, тогава – след поредица изказвания на представители на РБ бях напълно убедена, че като гласоподавател съм взела решение и блокът не бе мой фаворит за изборите. Основната причина – промяната в отношението към ГЕРБ и Бойко Борисов, срещу чиито практики протестирахме, тъй като бяха (а и силно вярвам, че все още са част от модела КОЙ).

Но, да се върнем в село Партизани. Радан Кънев се изправи пред аудиторията от 100-тина души, които смутено се сбутваха и питаха кой е този, и им заговори за съдебна реформа. За необходимостта от законност и от граници, които не бива да се прекрачват. За необходимостта от държава, която да не бъде впримчена в мафиотски договорки, за нуждата от измислена отново България. Но измислена по правила.

В последствие Радан К. ме увери, че няма как да не се спази декларацията на РБ, която отхвърля всякаква възможност да подкрепи правителство в премиер Борисов и вътрешен министър Цветанов. И така след кратък размисъл на 5 октомври гласувах за реформаторите. С всички съмнения, недоверие и резерви. Но гласувах само заради него.

Заради мен пък това стори един талантлив зъболекар от Варна.

Днес, два дни след като странно парламентарно мнозинство от РБ, ГЕРБ, Патриотичния фронт, АБВ и ББЦ избраха новото правителство, Атанас Атанасов съобщи пред Нова телевизия (точно преди 5 минути) „ние вече сме управляващи“.

Редовете по-долу не са открито писмо, тъй като този жанр е дразнещо драматичен. Те може да са адресирани към Радан Кънев, но всъщност искам да ги прочете онзи човек, който излъгах заради него.

Та…

Господин Кънев, вече въпросът не е КОЙ. Въпросът е КАК.

Как, господин Кънев, преглътнахте Бойко Борисов за премиер, който трябва да гарантира съдебна реформа? Та нима той не си избра главния прокурор (по Кокинов)? Нима той не се обаждаше на Ваньо Танов, по молба на Георги Първанов, за да прекрати митническа проверка на вече покоен бизнесмен?

Как, господин Кънев, преглътнахте Първанов? Сега дали Атанас Атанасов ще го нарича отново Гоце? Ще имате ли същия плам?

Как, господин Кънев, преглъщате агент Иван, с който само преди месеци твърдите, че нямате тема на разговор?

Как, господин Кънев, ще обясните катарзиса на ВМРО, които от кофти съглашение с Цветан Василев, решиха да се съюзят с архонт с не особено светло минало? И задавали ли сте си въпроса защо го сториха? От патриотичен възторг? Не. Изплашиха се, че парите на мустакатия чичо свършват.

Как, господин Кънев, ще си сътрудничите и ще уточнявате седмичната програма на парламента с Цветан Цветанов, от когото вашата партия свали политическото си доверие преди 2 години?

Как ще защитавате държавата от КОЙ като финансите на същата тази държава ще зависи от същия този КОЙ?

Как ще заговорите за цената на Южен поток, като оставането ви на власт ще зависи от автора на Южен поток?

Как ще реформирате вътрешното министерство с дясната ръка на Цветанов? И не ми казвайте, че не знаете кой е Веселин Вучков, защото по това време сте си писал в блога и не сте бил в голямата политика.

Как, драги господине, ще освобождавате България от мутренско-милиционерската хватка, за която вашата партия толкова говореше, като и мутрите и милиционерите положиха подписите си до вашия, за да реформирате не-знам-си-какво?

Как, ще се борите срещу моделите налагани от тройната коалиция (помните как омразна беше тя) и Орешарски като половината вицепремиери на Станишев (покровител на Орешарски) влязоха я в кабинета, я в Реформаторския блок?

Как, господин Кънев, обяснявате катарзиса на Великов, Кунева, Калфин, Борисов, Рашидов и прочие, а не позволявате катарзис на Пеевски? Няма логика.

Как, господин Кънев, вие с вашата толерантност към различните се правите, че не чувате подмятанията на Валери Симеонов за „60 циганина, които клеветят майка България“?

Как, господин Кънев, изгряхте с портрет в 24 часа – където неведнъж се е изказвал Пеевски. А вие сам знаете, че Пеевски звъни в редакциите, не си вдига телефона на журналисти.

Когато „Телеграф“ и „Монитор“ ви похвалят, господин Кънев, и вие ли като Бойко Борисов ще кажете, че не зависи от вас какво пишат вестниците? (Да ви информирам предварително – онези вестници, в които съм работила 1 година, не пишат без договорка. Така че този аргумент не само не би бил истина, но би бил смешен).

Как, господин Кънев, приехте Вежди Рашидов за министър на културата (и тук аргументът не е името на въпросния )?

Ще ви припомня какво казахте преди време. Беше нещо в стила, че българската политика, ако не се промени изцяло предполага корупция на всеки участник в нея, дори и на вас.

Вие нова политика не правите. Как се вписа това в изказването ви?

Впрочем, въпросът освен КАК е и ЗАЩО.

Защо, господин Кънев?

И тук не ми отговаряйте нещо в стила за благото на държавата, заради необходимите реформи и прочие. Защото ще се получи порочен кръг. Как ще правите реформа с Борисов и Цветанов? Или и те преживяха катарзис?

Впрочем, драги Радане, след един момент няма значение коя песен ще постнеш в бука. Всичко звучи еднакво. Като Веско Маринов. Без значение кой е DJ – Орешарски, Борисов или Кънев.

P.S. Докторе, прав си бил в съмненията си…

(НИТО ЕДНА ЧАСТ ОТ ТОЗИ ТЕКСТ И ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ В БЛОГА SYSTEM OF ERRORS НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕПЕЧАТВАНА БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НА АВТОРА).

21 thoughts on “КАК, господин Кънев? (И няколко думи към един приятел от Варна)

 1. А какво трябваше да направят, госпожо Паунова? Политиката не е само изразяване на позиция, а реализирането й в практиката. Как точно си представяте осъществяването на заявените позиции в заобикалящата ни реалност, част от която са едни има няма 9%?

 2. Уважаема г-жа Паунова, защо по никакъв начин не отчитате, че ние симпатизантите на ДСБ за първи път от 1997 год. имаме участници във властта и не сме просто морални черни станции на политически аутсайдери? Вашите въпроси са резонни, част от отговорите Радан Кънев вече даде, но Вашите изводи са черногледни и прибързани.

  • Вие привържениците на ДСБ, се надявам да сте богати хора с добър бизнес, защото поддържайки десен стил на управление, предполагам знаете – сметките плащат основно хората и по-малко фирмите. Така че най-вероятно се борите за намаляване дотациите в здравеопазването и образованието, увеличаване на данъчната тежест на хората (тъй като компаниите трябва да имат средства за реинвестиции и развитие), подпомагане на бизнеса, а не на обществото.
   Предполагам, че Вие десните плащате като мен човека с леви убеждения пълния размер на данъците си и се надявате тази обществена структура – България, да заприлича поне малко на държава, каквато сме имали в миналото. Аз лично се надявам избраните с Вашите гласове депутати да се проявят наистина като държавници, тъй като определено имаме нужда от това!!!

 3. От цялата публикация се разбира, че зъболекарят е талантлив, понеже Ви е приятел и че Иван Костов (ДСБ) няма нищо общо с КТБ и пороците на съдебната система. Много сте наивна, чак глупава.

 4. О, не очаквай да бъдеш разбрана от изгладнелите орди орки по места – „ръководители“ на ДСБ, СДС и т.н. Разходи се из провинцията и ще видиш как вече се делят, ако не са ги разделили местенца в админстрацията, областнии управи – навсякъде, където има нещо за лапане. Не заради друго – а защото твърде дълго бяха далеч от лапането. И аз гласувах за тях, и бих се радвал, ако Радан отговори на въпросите ти, или най-малко каже как ще прави реформи и ще :извива ръце:… Дано да сме лоши пророци.

 5. „Редовете по-долу не са открито писмо, тъй като този жанр е дразнещо драматичен. “
  Същевременно цялата публикация е написана в такъв сълзлив патос, че дори едно открито писмо би ѝ завидяло …
  Ако госпожата има намерение да чака идеалното правителство/партия/народно събрание, това е нейно право разбира се, но е хубаво да слезе на земята. Пълно щастие няма, в политиката или изобщо в живота, ако не можете да се примирите с това, то единствено мога да изразя своите съболезнования. Познавам доста хора, интелигентни, който гласуваха за ГЕРБ и няма да споделят Вашите страсти, но трябва да ги третираме (понеже аз също съм избирател на РБ) както Сидеров миналото правителство? – „ние сме златният пръст и без нас няма как да минете“? Между другото не разбирам каква нова политика се очаква да правят от РБ, имайки предвид, че парламентът е на седмица, а правителството на ден … Вие госпожо как си представяте правенето на „нова политика“? Сядаме и решаваме, че правим? „Новата политика“ е последователност от решения и действия за постигане на някаква цел, които няма как да се направят преди да има консенсус от мнозинството политически сили какви са изобщо целите. Аз също бях на протестите срещу миналото правителство, но никога не съм се определял като „носител на нов морал“, „умен“ или „красив“, или изобщо каквито и да било такива епитети, защото си спомням „Приказка за стълбата“ на Смирненски; и доколкото тя е валидно предупреждение за г-н Кънев, толкова би трябвало да бъде и за Вас!

 6. Аз мога да отговоря вместо Кънев – еми така, заради волята на избиателя, той ни накара с тази конфигурация в парламента. Аз съм недоволна по скоро от това, че не разбрах, какво точно Реф блок успя да извоюва от ГЕРБ и Бойко??? Каква точно законодателна реформа различна от неговата собствена и какви точно различни действия на правителството?

 7. „… ние симпатизантите на ДСБ за първи път от 1997 год. имаме участници във властта…“. Уверявам Ви, че като избирател на ДСБ участието на някои техни представители в правителството на Борисов, Първанов, Симеонов и Каракачанов не ме прави никак щастлив. Радан Кънев премина границата на компромисите до степен, при което прословутият лист А4 с програмните намерения на РБ се оказа един обикновен трик, ако използваме терминологията на Н. Пр. Министъра на икономиката. Преди години Иван Костов определи отношенията на ДСБ с ГЕРБ като „културна пропаст“. Кънев и компания направиха избора да скочат в тази пропаст, и оттук нататък техните лични, настоящи и бъдещи катарзиси са ми напълно безинтересни. Но виж, ще следя с интерес кариерното развитие на някои шумни апологети на „новото лице на дясното“ и близките им роднини. Назначенията във втория властови ешелон ще дадат верните отговори за случилото се, за разлика от витиеватите клишета на „елита“.

 8. Не съм почитател на РФ и не гласувах за тях. Ако обаче не правим отстъпки, няма как да се развият нещата. Не съм почитател и на ББ, и единственото което не бих приел е, ЦЦ отново да е вътрешен министър. Бях забравил, че поне засега, той няма как да стане, защото ще го осъдят и дори може да го вкарат в затвора, ако излезе от депутатският си имунитет и стане министър. След година-две обаче, когато изтече давността на тези дели, ще видим какво ще стане. Както и да е – няма как Радан да управлява сам и е длъжен да приеме да опита, колкото и твърдопоклонниците му да не споделят такова виждане. Отсега нататък, ще се види дали е имало смисъл да се гласува за него или не. Много бързо ще се разбере, в рамките на първите няколко месеца, какво ще може и дали ще може нещо градивно да сътвори това правителство и тази коалиция. Макар да не съм гласувал за тях, аз мисля че има голям шанс това да се случи и реформите да се задвижат в правилната посока. Така че, не бързайте да поставяте клеймо и да зачертвате постигнатото равновесие, защото то е първото досега, което поставя подписите си под конкретни написани неща, а това си е повод за надежда.

 9. Pingback: Правителството на лъжата | БлогА

 10. Аз не съм г-н Кънев, но понеже съм десебар, ще отговоря.

  Госпожо Паунова, хубаво е, че разбирате, че освен въпроса „Кой“, има въпросите „Как“ и „Защо“.

  Започвам отзад напред – със „Защо“.

  1. Защото избирателите с гласуването си, или по-точно с негласуването си, направиха ДПС почти втора политическа сила. Факт. Също както направиха така, че не само ГЕРБ, но и ГЕРБ+ПФ нямат пълно мнозинство. От всички предизборни обещания остава най-важното – ДПС и БСП да са изолирани от властта. И както се вижда от пеняването им по телевизора – целта е постигната. Може ли без агентите от Патриотичен фронт? Не, не може, и обясних по-горе защо не може – конфигурацията на Парламента не го позволява. В този ред на мисли „ела зло, за да не дойде по-голямо зло“ придобива пълен смисъл.

  2. Защото имаше натиск и желание от страна на ЕНП да има дясноцентристко правителство, при това не какво да е – а правителство с премиер Бойко Борисов. Никой не е щастлив от този факт, мога да ви уверя. Още по-малко от ДСБ, защото ние непрекъснато се ядосваме от факта,

 11. Аз не съм г-н Кънев, но понеже съм десебар, ще отговоря.

  Госпожо Паунова, хубаво е, че разбирате, че освен въпроса „Кой“, има въпросите „Как“ и „Защо“.

  Започвам отзад напред – със „Защо“.

  1. Защото избирателите с гласуването си, или по-точно с негласуването си, направиха ДПС почти втора политическа сила. Факт. Също както направиха така, че не само ГЕРБ, но и ГЕРБ+ПФ нямат пълно мнозинство. От всички предизборни обещания остава най-важното – ДПС и БСП да са изолирани от властта. И както се вижда от пеняването им по телевизора – целта е постигната. Може ли без агентите от Патриотичен фронт? Не, не може, и обясних по-горе защо не може – конфигурацията на Парламента не го позволява. В този ред на мисли „ела зло, за да не дойде по-голямо зло“ придобива пълен смисъл.

  2. Защото имаше натиск и желание от страна на ЕНП да има дясноцентристко правителство, при това не какво да е – а правителство с премиер Бойко Борисов. Никой не е щастлив от този факт, мога да ви уверя. Още по-малко от ДСБ, защото ние непрекъснато се ядосваме от факта, че европейските партии припознават нашенските съмнителни лидери. Както знаете не е само ЕНП, а кой е председателят на ПЕС? Това е европейската атмосфера. Жалко.

  3. Защото ако бяхме настояли за нови избори след избори, знаем как щеше да се развие ситуацията. Избори се правят с пари. Малките партии нямат пари вече. От нови избори щяха да спечелят само големите, които са в основата на модела „кой“.

  След като изяснихме въпроса „защо“, можем да изясним въпроса „как“.

  Така се случиха нещата.

  Съжалявам, че звучи неприятно.

  А може ли моделът „Кой?“ да се промени? Силно се надявам от РБ да настояват затова като съуправляваща партия. Ако правителството не изпълни ангажимента си, РБ трябва да сложи неговия край, а не да стои във властта напук…

 12. …така е… всичко това е вярно и депресиращо… обаче… такива са нещата… и времената… и хората… и реалностите… такова е положението и такова ще бъде… за който не му понася и не се чувства годен да чака съществената промяна или полезен да я приближи поне малко – два утешителни варианта… изход от страната… или живота…

  • Щастлив съм, че избрах изхода още преди 7 години…

 13. Нека аз да предложа един отговор на въпроса „Защо?“. Защото толкова са възможностите на г-н Кънев. Толкова са му силиците. Ако можеше повече, дали би направил повече, е един друг въпрос. Но при тази ситуация – толкоз може. Защо обаче на предизборните срещи е говорил едни съвсем други неща? Защо е обещавал на хората да не работи с Борисов и Цветанов, тежки съдебни реформи и т.н. Защо? Не е ли знаел предварително горе-долу как биха могли да се стекат събитията? Не вярвам да е толкова наивен. Знаел е и е лъгал съзнателно. Защо? Защото кой би гласувал за него, ако си беше признал направо колко малко реално може да постигне срещу КОЙ. Ако не излъжеш, няма да те изберат! Закон божи! Това е реалната причина за блатото, в което всички дружно сме затънали – политик, който не лъже няма шанс да бъде избран. А този, дето веднъж те е излъгал, ще те лъже докрай. Него доверие вече не можеш да му имаш.

  Затова не обичам професионалните политици. Те не могат да бъдат друго освен професионални лъжци. Политиката трябва да е грижа и отговорност на самите граждани – непрофесионално. Всички трябва да управляваме заедно и всеки по реда си. Защото КОЙ може да се разправи с няколко десетки или няколко стотин професионални политици, но с цял народ не може! Да, мислите си, че народът е прост и сам не би могъл да се управлява, нали? КОЙ ви кара да си мислите така? КОЙ? В обществото наистина има честни и почтени хора, но сред политиците няма. Честният няма да бъде избран никога! Не КОЙ ни е вкарал в блатото, а самият изборен процес. Не робувайте на догми! Изборите на са демокрация. Демокрацията е власт на народа. Ако не вярвате в народа, значи не вярвате в демокрацията.

  bezizbor.wordpress.com/

 14. Преди малко по тв7 слушах Коцето комуниста т. е. помощник на Т.Живков,както той се определи.От един квартал сме,от една гимназия.Неговите предвиждания за бъдещето на РъБъ,много по рано съм прозрял.Разказа много истини,за подслушването например,но не каза,че нямаше телефони,че всеки трети беше доносник,че затова сме се изродили в адинаци. Много се работило,ме живеехме в болшивишки лагер. Тук за разлика от мен всички умеете да редите думите.Защо не разисквате за пораженията върху човешката същност от така наречената народна власт.Сега дали е Бойко или Гойко все тая.Имало простотия,напишете за гражданина от село Веселиново,който отприщи бента за опустяване на селата.Сега селяците са навсякъде в града.Може да са начетени,добре изглеждащи и с добри доходи,но някак си не стават за първообраз в града.А те са навсякъде.Почват да си подражават.

 15. Направо съм втрещен от ставащото в българската „политика“. Напълно съм съгласен с мнението ти, Полина.
  Всякакви оправдания с теснопартийни сметки в името на някакви хипотетични „реформи“ са абсолютен цинизъм и подигравка с надежите на гласувалите за РБ.
  Сега ми е интересно да разбера и причината за това политическо самоубийство, които рано или късно ще излязат наяве.

 16. Хм, това ми се вижда крайно крайно като заключение, въпреки че съм съгласен с доводите. Ако имаше ясно мнозинство в негово лице, РБ нямаше да прави тези компромиси, ми се струва. Надеждата остава в това, че всички знаят, че са на ръба на доверието, че РБ е коалиция, формирана с ясна цел, която ако не я постигне, ще се разпадне, че г-н Кънев все пак единствен от всички останали проявява отговорност, като признава за липсата за на обещани неща, поради невъзможност за изпълнение. Нека да почакаме малко и да не се превръщаме в фанатици В политиката крайностите знаем до къде водят.

 17. пълни глупости, никъде естествено не прочетох какво предлагате? Избирателите не са дали 121 депутати на Реформаторския блок, т.е. нямат друг избор освен да се съобразят с вота, или какво? 5-6-10-20 години да нямаме никакво правителство заради единия инатлък, а сега реално Реформаторите взеха най-важните министерства които имат нужда от реформи.

 18. ЩЕ ПОЖИВЕЕМ И ЩЕ ВИДИМ НЕ БЬРЗАЙТЕ ДА НЕ БИ ДА ИСКАТЕ ДА ИЗХВЬРЛЯТ БЕБЕТО С МРЬСНАТА ВОДА ,ТОВА Е ВИШ ПИЛОТАЖ НЕ Е ЗА ВСЯКА ГЛАВА.
  .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s